Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας

Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Παράλληλα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του σπουδαίου, για τον Ποντιακό Ελληνισμό Μνημείου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας.

Το Μνημείο όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μώραλης προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.

Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος στην ομιλία του, ανέφερε:

«Σεβασμιώτατοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι,
Καταρχήν θα ήθελα να μεταφέρω τον χαιρετισμό της Περιφέρειας και της Περιφερειάρχου κυρίας Ρένας Δούρου για τη μεγάλη αυτή ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά και πολύπλευρου συμβολισμού για τον Ελληνισμό. Βέβαια, η ημέρα αυτή είναι και για μένα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά γιατί κι εγώ είμαι γόνος ενός προσφυγόπουλου. Οι γονείς μου ήρθαν το ΄22, ο πατέρας μου προσφυγόπουλο 8 ετών από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας επί 28 αιώνες έκανε θαύματα. Ήταν ένας μοναδικός πολιτισμός ο οποίος διαδόθηκε σε όλη τη περιοχή. Δυστυχώς, το 1911 οι Νεότουρκοι αποφάσισαν τις Γενοκτονίες. Δεν είναι μόνο μια Γενοκτονία. Ξεκίνησαν από τους Αρμένιους και κατέληξαν στους Πόντιους. Ήταν μια εθνοκάθαρση την οποία είχαν αποφασίσει σε συνεργασία με τους Γερμανούς. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να μην το ξεχνάμε, θα πρέπει αυτός ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου να μην μείνει έτσι. Οι νεκροί μας πρέπει να δικαιωθούν και η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Παγκόσμια Κοινότητα. Αυτοί οι γείτονες δίπλα μας δεν έχουν ιστορία, αλλά έχουν ποινικό μητρώο. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Σεβασμιότατοι,
Κύριε υπουργέ,
Κυρίες & κύριοι βουλευτές,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Σήμερα ο Πειραιάς τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης, με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού και άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που αυτό το μνημείο δεσπόζει πλέον στην πόλη μας για να θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων την οποία και περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, για την απόφαση προκειμένου ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να γίνει στον Πειραιά με αφορμή και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου, καθώς οικογενειακά συνδέεται στενά με το ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την ανακατασκευή της μεγάλης αυτής πλατείας, η οποία πλέον θα το φιλοξενεί.

Η Πλατεία Αλεξάνδρας ήταν ανέκαθεν τοπόσημο για τον Πειραιά και από σήμερα θα κοσμείται επιπλέον με αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία που τιμά τον Δήμο του Πειραιά.

Παράλληλα επιθυμώ να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο ομόφωνα συμφώνησε στην τοποθέτηση του μνημείου στην Πλατεία Αλεξάνδρας δείχνοντας τον σεβασμό του στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και τιμώντας μια πόλη που ιστορικά φιλοξένησε πολλούς ξεριζωμένους από άλλες πατρίδες.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά, καθώς θέλω από την πλευρά μου να αφιερώσω την όποια προσωπική μου συμβολή στην ανέγερση αυτού του μνημείου, του Πόντιου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, σε έναν άνθρωπο που δεν ζει, αλλά είχα την τιμή να είναι πνευματικός μου πατέρας, τον Οδυσσέα Λαμψίδη, ενός από τους σημαντικότερους Πόντιους βυζαντινολόγους και ιστορικούς του 20ου αιώνα.
Σας ευχαριστώ».

Ο Δωρητής του Μνημείου, Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε στην ομιλία του:

«Κυρίες και Κύριοι,
Το Ελληνικό Έθνος έχει βαθιές ρίζες στο χώρο και στο χρόνο. Οι Έλληνες νιώθουμε περήφανοι -και δικαίως- για τη μακρά ιστορική μας πορεία. Αυτό που συχνά και εμείς οι ίδιοι λησμονούμε είναι ότι αυτή η ιστορική διαδρομή του Έθνους μας ποτίστηκε με το αίμα των προγόνων μας.
Η ελευθερία μας, η διατήρηση της ταυτότητάς μας, η προάσπιση των αρχών και των αξιών, των ιδανικών μας, δεν ήταν αυτονόητα. Είχαν ένα βαρύ τίμημα, το οποίο πληρώσαμε πολλές φορές μέσα στους αιώνες.
Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν -ίσως περισσότερο από όλους- το σκληρό αυτό πρόσωπο της Ιστορίας. 353.000 άνθρωποι, 353.000 ψυχές χάθηκαν σε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων ζωντανή.
Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την πόλη μας, τον Πειραιά.
Από σήμερα, ένα εμβληματικό μνημείο – φόρος τιμής στη μαρτυρική θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θα βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και θα κοσμεί την πόλη μας. Είναι σημαντικό το μνημείο αυτό να γίνει στον Πειραιά, γιατί εδώ ήρθαν τα καραβάνια όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και για εμένα. Έχω την τιμή να έλκω την καταγωγή μου, από την πλευρά της μητέρας μου, Ειρήνης, από το γένος των Υψηλαντών.
Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία έχω τη χαρά να βρίσκομαι στην πανέμορφη, ιστορική πλατεία Αλεξάνδρας με την απέραντη θέα κοιτάζοντας το γαλάζιο και τον ορίζοντα, μια πλατεία επτά στρεμμάτων, χτισμένη κοντά στα αρχαία τείχη του Πειραιά, την οποία φτιάξαμε από την αρχή και εγκαινιάζουμε σήμερα. Μια πραγματική όαση που θα χαίρονται καθημερινά οι Πειραιώτες.
(Και ας μην ξεχνάμε ότι η Πλατεία Αλεξάνδρας έχει ιστορική σημασία, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας όπου ο Θεμιστοκλής ναυπήγησε τον 4ο αιώνα π.Χ. τον Αθηναϊκό στόλο).
Από την άλλη πλευρά νιώθω τεράστια συγκίνηση αντικρίζοντας το «ΠΥΡΡΙΧΙΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», το εμβληματικό έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του μνημείου αποτελεί ταυτόχρονα την εκπλήρωση ενός προσωπικού μου, εσωτερικού χρέoυς, του χρέους μου απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, στην ιστορία των προγόνων μου, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν.
Οι λαοί πρέπει πάντα να θυμούνται τις ρίζες τους και τις θυσίες των προγόνων τους. Μόνον όταν σέβονται και στηρίζονται στην Ιστορία τους μπορούν να βαδίζουν υπερήφανοι και δυνατοί.
Αυτό το μνημείο, εδώ, στην καρδιά του Πειραιά, θα υπενθυμίζει στους Έλληνες αλλά και στους ξένους που θα φτάνουν στον Πειραιά, την τραγωδία της γενοκτονίας, αλλά και την παράδοση και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού που επιβίωσε ενωμένος, στάθηκε στα πόδια του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να μεγαλουργήσει ξανά.
Σας ευχαριστώ πολύ».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΠΥΡΡΙΧΙΟ ΠΕΤΑΓΜΑ»  ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

 

«Εδώ είναι η πρώτη εικόνα και η πρώτη γη που συνάντησαν οι πρόσφυγες, όταν τους έφεραν τα πλοία, που δεν ήθελαν να τους πάρουν. Εδώ είναι το κύμα που άγγιξαν την πρώτη στιγμή που ήρθαν. Σε αυτό εδώ το σημείο σχεδόν 101 χρόνια μετά, δίπλα στα αρχαία τείχη του Πειραιά, υψώνουμε ένα “άυλο τείχος μνήμης” για όλους τους 360.000 νεκρούς μας. Το έργο μου ξεκίνησε να γίνει από μία – δύο λεπτομέρειες σε συζήτηση με τον πατέρα μου. Εξωτερικά είναι ένα θαλασσοδιάβατο κύμα γιατί μου είπε: “ένα κύμα μας πήρε και μας πέταξε. Έτσι μας έφερε”. Και την πρώτη μέρα που φτάσανε εδώ, το πρώτο τους κρεβάτι ήταν ένα βαρέλι που μπήκαν μέσα για να κοιμηθούν. Κι έγλειφαν το μούστο που ήταν κολλημένος επάνω.

 

Από αυτό το σχήμα κι από αυτά τα “κομμάτια” που άφησαν πίσω τους – τα “κομμάτια” που έφεραν εδώ – έγινε το έργο. Εξωτερικά είναι αυτό το θαλασσοδιάβατο κύμα και εσωτερικά είναι το πέταγμα που κάνει ένα προσφυγοπούλι, φέρνοντας στη μνήμη τα “κομμάτια” που αφήνει πίσω, μη γυρνώντας πίσω να τα κοιτάξει, χάνοντας το παιδί του στη διαδρομή και φτάνοντας με μισό φτερό για να  aαναγεννηθεί ξανά   και να αναστηθεί. Η λέξη γενοκτονία είναι μια λέξη μικρής συχνότητας και το πρωτόλογο αυτής της λέξης πρέπει να το ξαναβάλουμε στη ζωή μας για να έχουμε το καντήλι της μνήμης μας ανοικτό.

Σας ευχαριστώ».

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΑΓΚΑΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΔΑΒΒΕΤΑ

 

«Το μεγάλο ερώτημα το οποίο αμέσως αναπτύσσεται μπροστά μας είναι τί είναι αυτό το μνημείο; Τί είναι αυτό το γλυπτό; Είναι κάτι το οποίο  εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει με τα παραδοσιακά γλυπτά. Πού  βρίσκεται λοιπόν η αξία του; Η αξία του βρίσκεται σε δύο στοιχεία. Πρώτον στη μορφή του, δηλαδή είναι ένα νεωτερικό, ένα μοντέρνο γλυπτό , το οποίο σημαίνει ότι ακολουθεί τη σύγχρονη αισθητική, τις σύγχρονες αναζητήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι “φυλακισμένο” μόνο στη μορφή και στην αισθητική. Έχει μνήμη μέσα του. Έχει ιστορία. Και όποιο μνημείο, όποιο έργο τέχνης φέρει μέσα του μνήμη, ιστορία, πολιτισμό, αυτό είναι ένα ζωντανό κύτταρο. Γι’ αυτό και η τέχνη πρέπει να προηγείται πάντοτε των αξιών της πολιτικής, των αξιών της ζωής. Πρέπει να είναι φάρος.

 

Μέσα από αυτό το παράδειγμα μπορούμε να δούμε ότι μπορεί να συνυπάρξει παρελθόν και μέλλον, ταυτότητα και μέλλον. Κάθε μικρή γωνία του, αν το προσέξετε μετά, θα δείτε ότι φέρει μνήμες, φέρει τις εικόνες, δηλαδή φέρει την εστία – μία από τις εστίες του ανθρώπου είναι η θρησκεία, η αγάπη του για τη θρησκεία – φέρει την ιστορία, επίσης ένα άλλο στοιχείο το οποίο είναι καθοριστικό για την ταυτότητα και φέρει επίσης το μέλλον, δηλαδή την πορεία, όπου ξεκινάει σιγά – σιγά και φτάνει εδώ προς το μέλλον, έχοντας όμως μέσα του όλο το φορτίο της ιστορίας, όλες τις μνήμες. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς μνήμη. Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς ταυτότητα και ρίζα. Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς την ανάγκη της θρησκείας, πάνω απ’ όλα της εστίας,  της οικογένειας  και βασικών αξιών.

 

Αυτό το έργο καταφέρνει να συνδυάσει το παραδοσιακό και το σύγχρονο. Γι’ αυτό είναι σπουδαίο έργο. Σας το λέω με την ευθύνη του ανθρώπου, οποίος ασχολείται με αυτά τα πράγματα, πέρα από τον ομιλητή. Όμως για να γίνει αυτό το έργο χρειάστηκαν κάποιες καταστάσεις. Πρώτα απ’ όλα  η ανάγκη να απαντηθεί το πρόβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γενοκτονίας. Να δοθεί μια απάντηση σε αυτό το δράμα, το οποίο μέχρι τώρα κρύβεται στη σιωπή. Είναι καιρός τα πράγματα από τη σιωπή να έρθουν στο φως. Και η τέχνη τα φέρνει στο φως. Είναι βασικά η λειτουργία της. Ο τρόπος που υπάρχει η τέχνη είναι από το σκοτάδι στο φως. Μας τα έχει πει και ο Πλάτωνας στην περίφημη “σπηλιά” του, στην αλληγορία του.  Ένα άλλο σημείο είναι επίσης, ότι φέρνει την αναζήτηση νέων τρόπων συνύπαρξης με όλο τον κόσμο, μέσα από τη σύγχρονη μορφή του.

 

Αυτά όλα τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη, αν δεν υπήρχε το στοιχείο της ιστορίας, δηλαδή η πολιτισμική μνήμη, αν δεν υπήρχε η ανάγκη για ταυτότητα στη σημερινή κρίση, την οποία έχουμε και περνάμε σαν χώρα και τρίτο εάν δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι άνθρωποι, οι οποίοι ευαισθητοποιημένοι και καλλιεργημένοι σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, όπως είναι ο κ. Μαρινάκης.  Και το λέω ευθέως, είναι ένα παράδειγμα ο κ. Μαρινάκης για ένα και μόνο λόγο, πέρα από οτιδήποτε άλλο έχει κάνει: σπάνια θα δείτε ανθρώπους οι οποίοι έχουν οικονομική δύναμη – μόνο στο εξωτερικό θα τους δείτε και επειδή έχω συνεργαστεί με πολλούς από αυτούς – να έχουν το θάρρος, την παλικαριά και να βάζουν τα χρήματα, για να γίνουν έργα, τα οποία συνδυάζουν μνήμη και μέλλον, ιστορία και μέλλον. Γι’ αυτό τον ευχαριστούμε προσωπικά και ευχαριστούμε όλους εσάς, που είστε εδώ, που δίνετε ένα μεγάλο “παρών”  στην ανάγκη για ταυτότητα πάνω απ’ όλα που έχει η χώρα μας, στην ανάγκη για συμφιλίωση με τη θρησκεία - το οποίο είναι σημαντικό - και βέβαια όλα αυτά μαζί για ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μιας νέας και διαφορετικής Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ».  

Επίσης , χαιρετισμό απηύθυναν :

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, κ. Γιώργος Παρχαρίδης
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος-Δημήτρης Τοπαλίδης.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδης.

Παγκόσμιο μήνυμα Ειρήνης, έστειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης κα Βούλα Πατουλίδου.

Συγκλονιστικά ήταν τα δρώμενα που πλαισίωσαν την εκδήλωση, με τη διαδικασία του Πυρρίχιου χορού από συγκρότημα πυρριχιστών καθώς και του συμβολισμού τιμής και μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση χώματος από τον Πόντο και αγιάσματος από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη.

Στεφάνια κατέθεσαν:
-Εκ μέρους της Αυτής Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπασπιστής του Αντισμήναρχος Ιπτάμενος κ. Ιωάννης Οικονομίδης.
-Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
-Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, των Πολιτικών Κομμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κα Νίνα Κασιμάτη.
-Εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.
-Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
-Ο δωρητής του Μνημείου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.
-Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υποναύαρχος κ. Γεώργιος Πελεκανάκης, Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
-Εκ μέρους του Προέδρου της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών το μέλος κ. Μιχάλης Φιλιππίδης.
-Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος κ. Δημήτριος Λαζάρου.
-Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατζάρας.
–Εκ μέρους της Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδος το μέλος κ. Αγκόπ Αγογκιμιάν.
-Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Α.Ε. Ε.Δ.Ε.Σ. «Ναπολέων Ζέρβας», ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτριος Γερογιάννης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν :
Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ.κ. Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Νικαίας κ. Αλέξιος και Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Νίνα Κασιμάτη.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης.

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου Βουλευτής Β΄ Πειραιά.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης
Καρύδης, πρώην Βουλευτής.

Ο κ. Αθανάσιος Νίκου εκπρόσωπος από το «Ποτάμι»

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καμμένος Βουλευτής Β΄ Πειραιά.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου Βουλευτής Β΄ Πειραιά.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,.

Οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς και Πέτρος Μαντούβαλος .

Οι Βουλευτές κα Γεωργία Γεννιά και κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος, Θεόδωρος Φορτσάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης.

Εκπρόσωπος του Α/ ΓΕΕΘΑ και Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος κ. Γεώργιος Πελεκανάκης.

Εκπρόσωποι: ΓΕΝ Υποναύαρχος κ. Παπαδόπουλος και ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Αζναουρίδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης. Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζαρος Βρυζίδης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.» κ. Γιώργος Παύλου καθώς και στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος Μιανμάρ κ. Παναγιώτης Τζανέας.
Οι Δήμαρχοι : Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης, Νικαίας- Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου και ο πρώην Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Γλύκας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης. Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κ.κ. Γιάννης Μελάς, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Χρήστος Αγραπίδης, Στυλιανός Γαϊτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Σταύρος Βοϊδονικόλας. Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ειρήνη Νταϊφά και κ. Ανδρέας Βεντούρης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π κα Κορίνα Λαουλάκου, η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου και ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Παναγιώτης Αβραμίδης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Νικόλαος Πηρούνιας, Δημήτριος Παρασκευόπουλος και κυρίες Καλλιόπη Αστεριάδη, Ευαγγελία Σαρρή, Πασχαλίνα Καλαγιά, Αμαλία Φύκια και ο κ. Ηλίας Κατσαφάδος.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος.
Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων της πόλης και πολλοί Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

Ο Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ανδρέας Συναδινός.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού κ. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης.

Μέλη του Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης και η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Μαρία Μενενάκου.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης. Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ανδριανός Μιχάλαρος. Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος. Η Πρόεδρος του «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» κα Νανά Λάτση. Επίσης, μέλη φορέων και συλλόγων της πόλης, Ποντιακών Συλλόγων της Αττικής και πλήθος κόσμου.

 

Φωτογραφίες

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εγκαίνια της ανακατασκευασμένης πλατείας Αλεξάνδρας